Do Doodle Use Photoscape

Ok,Ain hari ada juga  dua orang req macam mana nak buat doodle ^_^.  Ain redit pada orang diraja ni :).Okey,jom mulakan tuto :) dan tuto ni untuk doodle pakai tudung.

Oooh ,Lupa pula sebelum tu download photoscape dulu kalau belum baik download cepat ! cari dekat google , google berlambak XD.

Okey mula2 save image mata dekat bawah ;)




Okey,mata tu nanti nak guna untuk buat mata ;).Aduish banyak cakap pula si Ain ni.Jadi jom mulakan.


1. klik menu -new photo. buat lah saiz berapa pun kamu suka .
klik gambar kalau anda rabun :p

2. Buat bulatan untuk jadikan tudung.

3. Ulang langkah sama untuk buat muka



4. Ikut macam dalam gambar. untuk masukkan mata.(guna mata yang dekat awal entry)
5. Ikut arahan macam dalam gambar.

7. Klik lambang T untuk buat mulut. Pilih tulisan yang sesuai untuk buat mulut. 
Kalau macam Ain buat lambang ")"

 8. jadi dah muka! comel tak

9. Buat baju pulak...ikut arahan dalam gambar...kalau tak nampak klik kanan open link in a new tab

10.dah siap buat baju, klik pulak bentuk macam dalam gambar.
 ikut arahan dalam gambar untuk buat tangan


11. Duplicate tangan kanan tadi untuk buat tangan kiri.
supaya saiz sama.
disebabkan photoscape tak ada eraser. maka
awk klik mana2 shape dan tukar kaler kepada putih dan tick fill.
lepas tuh amik shape yang kaler putih awk kaber la line2 yang tak diigini tuh...hee


12. tadi lupa nak gitau camne nak duplicate shape tuh..
nampak kan lambang + dan x yang saya bulatkan..
+ untuk duplicate
x untuk delete.




13. dah siap baju, buat seluar.
seluar klik bentuk 4 segi..
pastu tarik la macam tarik tali..harharhar.

14. dah siap! selamat mencuba.

8 note (s):

Miss S.F.S said...

waduhhhh ain, really LOVE this tutorial, nti nak try kompem ;p

sakurasue said...

wuah! nak cubelah! thanx! hehe

H.J said...

huhu..nk try la

Lady Jaja said...

salam... hai... nie la tuto buat doodle guna photoscape yg paling best yg saye penah jumpa... thanx yea... ^__^

aisya said...

thanks..dapt siap jugak.

sHe_fHa said...

good tutor. ^_^ minta gambarnya

diela yunyun said...

wahh..best nye tuto neyh..tengss...da jdi..tp kite bwat klaka skit..kite amek mate yg kt ats tuh aw

♥ Yiyin Weirdo ♥ said...

comeyyer ..thanks (: